От коя температура да се притесняваме

04.05.2019

Модерната термография е в състояние да открие и да интерпретира температурни разлики в порядъка на стотни от градуса. Много са болестите, които се свързват с температурни отклонения както нагоре, така и надолу от нормата. В ежедневния живот обаче хората се притесняват най-често от повишената температура, и то над 38˚ С и повече. Но и малките температурни отклонения, които често остават незабележими, крият немалко опасности.

Кое обаче следва да се разглежда като „отклонение“? Повечето автори приемат, че усреднената норма за температурата при възрастен човек е от 36,4˚ С до 37,3˚ С – или някъде около тези стойности (според различните източници). Тези граници обаче важат за правилно измерена температура в суха подмишница. Ако поставим термометъра в устата, към нормата трябва да се добави поне половин градус (36,8˚ С – 37,5˚ С). При анално измерване нормалните стойности са още по-високи – от 37,3˚ С до 37,8˚ С. Същите са границите и при измерване на температурата в ушния канал.

Температурата на нашето тяло показва някои отклонения и през различните фази на денонощието. Най-ниска е температурата ни обикновено сутрин, а най-висока – следобед, някъде в интервала между 15.00 и 16.00 часа. Има публикации, според които това е еволюционно закрепен физиологичен механизъм и е свързан със слънчевото греене през деня. Тези дневни колебания обаче са в порядъка на 2-3 десети от градуса и затова рядко имат клинично значение. И въобще трябва да се подчертае, че, в домашни условия, не е толкова важно да се измери температурата с точност до една десета от градуса. Много по-важно е да се мери правилно и достатъчно често, за да се знае тенденцията – задържа ли се на едно ниво или показва резки колебания, има ли треска, треперене, обилни изпотявания и т. н.

Отново – леките повишения на нормалната температура се забелязват по-лесно, обръща им се повече внимание и публиката е по-добре информирана за тях. Аксиларните температури (измерени под мишницата) от 37,5˚ С до 38,0˚ С може да са знак за прегряване, започваща инфекция, туморни процеси, хиперфункция на щитовидната жлеза и пр. И обратно – трайно и немного занижените температурни стойности може да останат с години незабелязани. А понижената температура е почти толкова опасна, колкото и повишената. С ниски температури могат да се развиват някои тумори – на надбъбрека или на хипофизата например. Хипогликемичните пристъпи при диабетно болните също водят до понижение на температурата. Други причини могат да бъдат анемия, хипотиреоза, отравяния, нарушения в имунитета (включително СПИН), кръвоизливи, адинамични състояния (залежавания), безсъние, изтощение, стрес, хроничен алкохолизъм и дори някои диети, водещи до забавяне на метаболизма.

Терморегулацията, следователно, е много фин механизъм. Поради това температурата трябва да се мери много по-често, отколкото обикновено го правим – дори и при липсата на каквито и да е оплаквания. Следенето на температурните промени в нашето тяло е лесен и естествен начин за наблюдение на здравословното ни състояние. Чрез термографско заснемане, или още известно като термовизия, това може да се постигне без особени усилия. Добре е термография на цяло тяло да се прави един път на една-две години, а при някакви притеснения и на отделна зона много по-често. Така, съчетавайки с други методи на профилактика, ще постигнем контрол върху нашето здраве.

Още от блога
ИНФРАЧЕРВЕНА ТЕРМОГРАФИЯ НА ЧОВЕШКО ЛИЦЕ ПРИ ДИАГНОСТИКА НА СЪРЦЕТО
ДИНАМИЧНА СЪДОВА ТЕРМОГРАФИЯ (Dynamic angiothermography)
СПАСИТЕЛИ НА ДЕТСТВОТО
ЛЕКАРСТВА И АНАНАС
БЯГАНЕ СРЕЩУ СТАРОСТТА
Inflamm-Aging: връзката вежду възпаление и възраст
Изнесен кабинет в Пловдив последната седмица на юни
ОСЕМ ГРЕШКИ ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ВИТАМИН "Д"
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 2
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 1
Скрининг за рак на гърдата в Пловдив
Бърз и надежден скрининг за рак на гърдата
НАПРЕДЪК В БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА
С молитва за Роман
Термография - интервю с проф. Иво Петров
ТЕРМОГРАФИЯ НА КОНЕ В ПРАКТИКАТА
ДОСТОВЕРНОСТ НА ИНФРАЧЕРВЕНАТА ТЕРМОГРАФИЯ ПРИ ТЕНДИНОПАТИИ
Проф. Петров за мястото на термографията при съдовите заболявания
ПРИЦЕЛНА ФИТО И НУТРИТЕРАПИЯ ПРОТИВ РАКА
Болките в гърба са сред най-честите оплаквания
Защо термографското заснемане на цялото тяло е за предпочитане
Отново изнесен термографски кабинет в Бургас
НОВА НАДЕЖДА В БОРБАТА С РАКА
Imflamm-Aging: връзката между възпаление и възраст
Запази час