Лимфата – непознатият герой

16.04.2019

Освен за заснемане и разчитане на температурни реакции при разни болести и състояния, термовизията все повече се използва и за проследяване на затруднения в лимфния отток – или така наречения лимфен застой. Но какво представлява сама по себе си лимфата? Тя е една от телесните течности, която всеки от нас произвежда непрекъснато и която се намира извън кръвоносните съдове, в междуклетъчните пространства на организма ни. Именно там, между клетките, тя изпълнява своите жизнено-важни функции.

Как обаче се движи тази лимфа, как се осъществява лимфообращението? За разлика от кръвообръщението, ние нямаме лимфно сърце, затова на лимфата ѝ е много по-трудно, отколкото на кръвта. И най-вече ѝ е трудно да се придвижва в посока отдолу нагоре. Т. е. – от краката към главата ни. И тази трудност произтича поради две причини. Първата е проста – гравитацията. Втората е по-сложна. Това е нашето поведение и нашето обличане. Всякакви прекалено стегнати ластици, колани, връзки, вратовръзки, корсети, сутиени, презрамки, обувки и т. н. неимоверно затрудняват изкачването на лимфата нагоре и нарушават правилната ѝ циркулация.

Кое тогава помага на лимфата да се движи? Това са мускулите в съседство на лимфните съдове. Или иначе казано – движението. Когато се движим, ние подпомагаме изпомпването на лимфата и нашата физиологията „се радва”. Но човек не може постоянно да се движи. Затова трябва да обръщаме внимание на още две неща – лимфните масажи, които трябва да се правят по определен начин и в определена посока, за което ще има отделна публикация, и (не на последно място) – премахването на механичните пречки за придвижването на лимфата. Освен облеклото, за което стана дума по-горе, тук спадат и непривилните статични пози (болестта на седналия човек!), ако тялото ни пребивава в такива пози прекалено дълго време, както и еднообразните неразтоварващи движения.

А каква е функцията на лимфата и защо тя е толкова важна за нашето здраве? Най-просто казано, лимфата отговаря за две неща – за имунитета и за очистването (детоксикацията) на организма. Други органи и системи също участват в тези функции – в природата и в медицината всичко е свързано – само че лимфата работи тихо и неусетно, поради което често е пренебрегвана. Нека да припомним – лимфата се движи по собствени лимфни съдове, обхващащи като паяжина цялото ни тяло, и тези лимфни съдове се срещат и пресичат в нашите лимфни възли, които са хиляди на брой. В цялата тази система се намират макрофатиге, лимфоцитите – „В”, „Т”, както и други видове клетки. Само че там намират подслон и огромно количество микроорганизми. Там е естественият резервоар за всевъзможни бацили, гъбички, спирохети, трихинели, хламидии и пр. (Вирусите са отделен случай – те са толкова малки, че проникват направо в клетките.) Но, най-важното – в лимфата се намират и токсини! Да, шлаките, които трябва да се изхвърлят от нашето тяло, се намират предимно в лимфата. Трябва да помним – над 80% от всички „отрови” се складират именно там, така че лимфата се явява най-голямото „кошче за боклук” в тялото ни. Само че това кошче е конструирано да се самопочиства. Как става това? Основно по два канала. На първо място – чрез лигавиците в организма. Лигавица имаме в червата и в стомаха, в трахеята и в бронхите, в устата и в носа, във влагалището и в уретрата и т. н. На второ място – чрез потните жлези. Когато се потим, ние се освобождаваме от токсините и от множество микророганизми. И ние трябва постоянно да се грижим и да подпомагаме този процес.

Как да стане това? Най-напред с осигуряване на достатъчно количество вода. Но също така с достатъчно движения, с интелигентни лимфни сухи масажи и свободно облекло. Нашата лимфа трява да се движи свободно и бързо. Максимално бързо. В бързите планинските реки няма тиня и рибите са здрави. Обратно – всяко блато рано или късно вкисва и издава  зловоние. Разболяваме се, когато лимфата ни застоява. Нашият начин на живот трябва да спомага всячески за осъществяването на някои обменни процеси, иначе тялото ни започва да страда. В тази връзка е много важно да не забравяме движението на нейно величество лимфата – непризнатият и неуморен труженик за нашето здраве.

 

Забележка: В публикацията е използван достъпен език с цел по-добра разбираемост. От научна гледна точка някои процеси са значително по-сложни и многообразни.

Още от блога
ДИНАМИЧНА СЪДОВА ТЕРМОГРАФИЯ (Dynamic angiothermography)
СПАСИТЕЛИ НА ДЕТСТВОТО
ЛЕКАРСТВА И АНАНАС
БЯГАНЕ СРЕЩУ СТАРОСТТА
Inflamm-Aging: връзката вежду възпаление и възраст
Изнесен кабинет в Пловдив последната седмица на юни
ОСЕМ ГРЕШКИ ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ВИТАМИН "Д"
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 2
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 1
Скрининг за рак на гърдата в Пловдив
Бърз и надежден скрининг за рак на гърдата
НАПРЕДЪК В БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА
С молитва за Роман
Термография - интервю с проф. Иво Петров
ТЕРМОГРАФИЯ НА КОНЕ В ПРАКТИКАТА
ДОСТОВЕРНОСТ НА ИНФРАЧЕРВЕНАТА ТЕРМОГРАФИЯ ПРИ ТЕНДИНОПАТИИ
Проф. Петров за мястото на термографията при съдовите заболявания
ПРИЦЕЛНА ФИТО И НУТРИТЕРАПИЯ ПРОТИВ РАКА
Болките в гърба са сред най-честите оплаквания
Защо термографското заснемане на цялото тяло е за предпочитане
Отново изнесен термографски кабинет в Бургас
НОВА НАДЕЖДА В БОРБАТА С РАКА
Imflamm-Aging: връзката между възпаление и възраст
Полезни храни за контрол на хроничното възпаление
Запази час