Мъже, помогнете ни да бъдем здрави!

01.03.2019

В месеца на жената — съпруга, майка, приятелка или просто колежка — най-хубавият подарък, който може да ни направите, е да изискате да бъдем здрави. Защото само 25% от нас са извършили профилактичен преглед за рак на гърдата през последната една година. Това сочи изследване на агенция Естат, специално поръчано от Гермомед. И не, няма значение дали живеем в София или друг областен град, и дали личният ни доход е до 500 лв. или над 1 000 лв. Истината е, че ние просто или не намираме време да отидем на преглед, или ни е страх, или си казваме „това няма да се случи на мен“.

За съжаление, съгласно официалната статистика, заболелите жени от рак на гърдата в България са 39 880 към 2015 год. (спрямо базовата 1993 год.) и средно 3 800 заболели жени се добавят в регистъра всяка година. А, с напредване на възрастта рискът се увеличава, като при възраст до 49 г. е 1 към 50, а до 59 години вече е 1 към 22.

Превенцията и ранното откриване на заболяването увеличават неимоверно шансовете ни да бъдем здрави и да водим живота, който желаем. Но имаме нужда от подкрепа — някой, на когото държим, да поиска от нас да бъдем отговорни към собственото си здраве. Явно друг начин няма! Помощ може да получим именно от мъжете до нас, като поискат да отидем на профилактичен преглед за рак на гърдата. Те вече са направили първата крачка, защото са се позаинтересували дали сме извършили такъв преглед - 76% от интервюираните. Просто трябва да настояват да го направим, ако не сме. А ако сме

Затова, мъже, помогнете ни да бъдем здрави! Да продължаваме да сме заедно година след година. Едва ли някоя от нас ще откаже да изпълни молбата ви да отидем на преглед за рак на гърдата, нали?

Запази час