Inflamm-Aging: връзката вежду възпаление и възраст

08.02.2024

Възпалението е реакцията на нашето тяло, когато нещо му вреди като инфекции, наранявания и токсини. Хроничното възпаление се появява, когато организмът ни е в състояние на постоянна „тревога“. С течение на времето, хроничното възпаление може да има отрицателно въздействие върху тъканите и органите в тялото ни.

Има научен консенсус, че с възрастта се увеличава провъзпалителния статус на организма. Това наричаме inflamm-aging. Все повече доказателства излизат, че е inflamm-aging е пряко свързано със заболявания, които се появяват с напредване на възрастта, като болестта на Алцхаймер, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип II и рак.

Ето защо, ако контролираме хроничното възпаление ще можем да забавим процеса на стареене. Или казано по друг начин, ще можем да увеличим нашата биологична възраст.

Термографията е един от малкото методи, чрез който може да се определи биологичната, а не хронологичната възраст. Защото човек е на толкова години, на колкото е имуннната му система. А тя е пряко зависима (преди всичко) от възпалителните процеси, протичащи в нашето тяло. Този триъгълник (възпаление – имунитет – стареене) се наблюдава и изследва отдавна – още от древността.

С помощта на термографския метод може да се даде цялостна оценка на възпалението и състоянието на индивида, за да се определи неговата биологична, а не на хронологична възраст.

Термографията е един от малкото методи, способни за цялостно изследване и наблюдение на процесите в човешкото тяло. Основно предимство – тя е безвредна и мобилна. За разлика от другите неинвазивни диагностики,  с които разполага медицината (ЕКГ, ЕЕГ, ЕМГ, капиляроскопия, офталмоскопия и др.), термографията дава възможност за едномоментно заснемане на цялото тяло. Както и при други изследвания, така и тук основен момент е проследяване във времето чрез периодично заснемане през няколко месеца или година – в зависимост от конкретния случай. При това не трябва да се забравя, че процесите са сложни и двупосочни – възпалението може да доведе до метаплазия (предракови и ракови състяния), както и ракът предизвиква възпаления и имунни сривове.

Още от блога
ДИНАМИЧНА СЪДОВА ТЕРМОГРАФИЯ (Dynamic angiothermography)
СПАСИТЕЛИ НА ДЕТСТВОТО
ЛЕКАРСТВА И АНАНАС
БЯГАНЕ СРЕЩУ СТАРОСТТА
Изнесен кабинет в Пловдив последната седмица на юни
ОСЕМ ГРЕШКИ ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ВИТАМИН "Д"
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 2
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 1
Скрининг за рак на гърдата в Пловдив
Бърз и надежден скрининг за рак на гърдата
НАПРЕДЪК В БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА
С молитва за Роман
Термография - интервю с проф. Иво Петров
ТЕРМОГРАФИЯ НА КОНЕ В ПРАКТИКАТА
ДОСТОВЕРНОСТ НА ИНФРАЧЕРВЕНАТА ТЕРМОГРАФИЯ ПРИ ТЕНДИНОПАТИИ
Проф. Петров за мястото на термографията при съдовите заболявания
ПРИЦЕЛНА ФИТО И НУТРИТЕРАПИЯ ПРОТИВ РАКА
Болките в гърба са сред най-честите оплаквания
Защо термографското заснемане на цялото тяло е за предпочитане
Отново изнесен термографски кабинет в Бургас
НОВА НАДЕЖДА В БОРБАТА С РАКА
Imflamm-Aging: връзката между възпаление и възраст
Полезни храни за контрол на хроничното възпаление
Запази час