ОСЕМ ГРЕШКИ ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ВИТАМИН "Д"

17.05.2023
  1. Приемане на слабо действащия Вит. Д-2, вместо биоактивната форма, която е Вит. Д-3.
  2. Произволно определяне на дозата: Не е правилно Вит. Д-3 да се приема произволно и неконтролирано. Нужно е да се изследва и проследява нивото му в кръвта. Защото, ако Вит. Д в организма ни е под нормата, това води до риск от остеопороза, рак на гърдата, други видове рак и понижение на общия имунитет, но – от друга страна – прекалено високите нива в серума ни могат са увредят черния дроб.
  3. Приемане само на Вит. Д-3, без прием на Вит. К-2: Въпросният К-2 е регулировчикът, който насочва калция към костите, където не нужен, а не към отлагането му в стените на кръвоносните съдове и образуването на опасни плаки.
  4. Допускане на магнезиев дефицит: Ако нивото на магнезия в тялото ни е под нормата, калцият не се усвоява пълноценно. Колеги експерти съветват магнезият да се изследва в петкратна слюнка, а не от венозна кръв, но това за България все още е неприложимо.
  5. Приемане на Вит. Д-3 във втората половина на деня или вечер: Вит. Д-3 подтиска синтезата на мелатонина, което води до нарушения на съня. Затова Вит. Д-3 трябва да се приема сутрин – или най-късно по обяд.
  6. Излишен прием на калций: Мнозина постоянно пият калциеви таблетки, ядат бяло саламурено сирене в завишени количества, мелят или втечняват черупките на яйцата, но плътността на костите им не се подобрява, защото, помнете – остеопорозата не е калциев проблем! Да, калцият е нужен, но ако той се према изолирано, без баланса на трите микроелемента – D-3, K-2, Mg – посочени по-горе, то този калций просто не се усвоява пълноценно и се отлага по стените на кръвоносните съдове. Отделно от това влошава положението на хората с констипация.
  7. Неправилен избор на мазнини: Витамин Д-3 е мастно разтворим и затова в диетата трябва да са включени достатъчно и подходящи мазнини. Да се ползват обаче само растителни масла и сурови ядки не е достатъчно, защото в този вид мазнини не се съдържа Вит. К-2. Най-правилната мазнина за подобряване на костната плътност е кравето масло, произведено от крави, хранени предимно с трева, а не само с фуражни (зърнени) смески. Друго предимство е, че освен К-2, чистото краве масло съдържа и витамини А, Е и Д, които също подобряват калциевия метаболизъм.
  8. Небалансирана обща диета: Чистото вегетарианство може да доведе до някои дефицити в организма. Даже при строгите диети за отслабване (като при д-р Емилова например), за мнозина от отслабващи се препоръчва по един суров или рохко сварен жълтък седмично. Яйченият жълтък има уникален състав и помага при много болестни и доболестни състояния, включително при остеопения, остеомалация, остеопороза и дори рахит. Друга грешка е да се набляга на силно обезмаслени млека и бели сирена. Точно обратното – жълтите кашкавали с нормална масленост са № 1 източник на Вит. К-2 за европейската кухня. В твърдите кашкавали този витамин се съдържа повече, отколкото в меките. В идеалният случай следва да се консумират кашкавали, частично или изцяло получени от крави, хранени предимно с трева и произведени от сурово краве мляко, а не от пастьоризирано такова. Има публикации, които сочат, че най-добрият подобен кашкавал е Мюнстерският (Muenster yellow cheese), произвеждан във френските Алпи. (следва продължение)

 

Още от блога
ДИНАМИЧНА СЪДОВА ТЕРМОГРАФИЯ (Dynamic angiothermography)
СПАСИТЕЛИ НА ДЕТСТВОТО
ЛЕКАРСТВА И АНАНАС
БЯГАНЕ СРЕЩУ СТАРОСТТА
Inflamm-Aging: връзката вежду възпаление и възраст
Изнесен кабинет в Пловдив последната седмица на юни
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 2
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 1
Скрининг за рак на гърдата в Пловдив
Бърз и надежден скрининг за рак на гърдата
НАПРЕДЪК В БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА
С молитва за Роман
Термография - интервю с проф. Иво Петров
ТЕРМОГРАФИЯ НА КОНЕ В ПРАКТИКАТА
ДОСТОВЕРНОСТ НА ИНФРАЧЕРВЕНАТА ТЕРМОГРАФИЯ ПРИ ТЕНДИНОПАТИИ
Проф. Петров за мястото на термографията при съдовите заболявания
ПРИЦЕЛНА ФИТО И НУТРИТЕРАПИЯ ПРОТИВ РАКА
Болките в гърба са сред най-честите оплаквания
Защо термографското заснемане на цялото тяло е за предпочитане
Отново изнесен термографски кабинет в Бургас
НОВА НАДЕЖДА В БОРБАТА С РАКА
Imflamm-Aging: връзката между възпаление и възраст
Полезни храни за контрол на хроничното възпаление
Запази час