ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 1

02.05.2023

 

ПОЯСНЕНИЯ ЗА НОВИЯ МЕТОД

На санскритски думата „нирамай“ означава „здрав, без болести, читав, незасегнат, ненакърним“. На английски се превежда като free from illness, without diseases, disease free, untouchable – и пр. През 2016 год. две интелигентни дами, завършили съответно компютърни науки и финансов мениджмънт, основават компанията NIRAMAI, чието име (освен смисълът на санскритски) представлява английско съкращение, означаващо Non-Invasive Risk Assessment with Machine Intelligence (неинвазивна оценка на риска с помощта на машинен интелект).

Става дума за оценка на риска от рак на гърдата. Това заболяване и неговите последствия са най-честата причина за смърт при жените. Всяка една от 12 жени е изправена пред вероятността да развие рак на млечната жлеза – и съответно всяка една от 17 жени на планетата умира от това заболяване и от неговите усложнения.

Тук е мястото да отбележим, че ракът на гърдата не е само женска болест. В САЩ, например, на всеки 100 диагностицирани случаи на рак на млечната жлеза, един е при мъже!... Така че, приятели с игрек-хромозомата – при всяко къпане си опипвайте не само тестисите, но и гърдите!

Но да се върнем към двете дами, основателки на Нирамай. В личен план те са потресени от опустошените животи на неколцина техни близки, в чиито семейства е влязла присъдата рак на гърдата. В същото време и двете са достатъчно образовани, за да знаят, че ракът на млечната жлеза е лечим, стига да бъде „хванат“ навреме.

Така те решават да насочат усилията си към организиране на ранна и достъпна диагностика, за да се борят, доколко могат, с това зло – и избират термографията. Двете дами, които са без медицинско образование, се свързват с лекари от различни специалности – образна диагностика, мамолози, онколози, патолози, а също и с IT експерти – и за около две години създават изкуствен интелект, който автоматично разчита и показва зоните на млечните жлези, където има риск от развитието на рак, при това с достоверност осезаемо над 90% (за чуствителност и специфичност като медицински панятия ще говорим отделно). В САЩ патентът е регистриран под името SMILE – Software with Machine Intelligence for Life Enhancement, а в Европа – като Thermalytix. Нирамай има регистрирана дейност в над 150 болници и в няколко хиляди медицински центрове по цял свят – в Индия, САЩ, Япония, Филипините, ОАЕ, Кения, Швеция, Турция – а от три седмици – и в България.

Д-р Васил Маргаритов

Още от блога
ДИНАМИЧНА СЪДОВА ТЕРМОГРАФИЯ (Dynamic angiothermography)
СПАСИТЕЛИ НА ДЕТСТВОТО
ЛЕКАРСТВА И АНАНАС
БЯГАНЕ СРЕЩУ СТАРОСТТА
Inflamm-Aging: връзката вежду възпаление и възраст
Изнесен кабинет в Пловдив последната седмица на юни
ОСЕМ ГРЕШКИ ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ВИТАМИН "Д"
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 2
Скрининг за рак на гърдата в Пловдив
Бърз и надежден скрининг за рак на гърдата
НАПРЕДЪК В БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА
С молитва за Роман
Термография - интервю с проф. Иво Петров
ТЕРМОГРАФИЯ НА КОНЕ В ПРАКТИКАТА
ДОСТОВЕРНОСТ НА ИНФРАЧЕРВЕНАТА ТЕРМОГРАФИЯ ПРИ ТЕНДИНОПАТИИ
Проф. Петров за мястото на термографията при съдовите заболявания
ПРИЦЕЛНА ФИТО И НУТРИТЕРАПИЯ ПРОТИВ РАКА
Болките в гърба са сред най-честите оплаквания
Защо термографското заснемане на цялото тяло е за предпочитане
Отново изнесен термографски кабинет в Бургас
НОВА НАДЕЖДА В БОРБАТА С РАКА
Imflamm-Aging: връзката между възпаление и възраст
Полезни храни за контрол на хроничното възпаление
Запази час