Как работи термографията?

24.02.2019

Постоянното топлинно излъчване от нашето тяло към околната среда се извършва чрез външната ни обвивка – кожата. А кожата от своя страна е свързана с всичките ни органи и системи. Всяка вътрешна промяна се отразява по някакъв начин върху кожата ни и може да бъде уловена и записана. Именно това представлява термографията и поради тази причина тя  е не само образна диагностика в общоприетия смисъл на думата, а и оценка на медицинските рискове. Тя допълва заключенията, които получаваме от другите начини на изследване. В тази връзка термографията не трябва да се използва самостоятелно, като единствен метод за проследяване на нашето здраве По принцип окончателната диагноза при никое  заболяване не би трябвало да се поставя само с едно-единствено изследване, колкото и точно и информативно да е то. Винаги трябва да се спазва принципът на комплексния подход, т. е. да се комбинират най-малко два, а при нужда – три или повече метода.

Kое е най-важното свойство на термографията? Ценността на метода се състои в това, че той е не само образен, а и функционален! Различните физиологични системи в човешкия организъм не са в състояние да работят автономно – нарушенията в една област задължително се отразяват в други физиологични направления и – много често – в температурни разлики, съпроводени с атипично кръвоснабдяване. Дисфункцията в някой от анатомичните органи предшества хроничните заболявания и в редица случаи термографията успява да улови именно тези ранни симптоми.

В патологията функцията почти винаги предхожда структурата. Поради тази причина златното правило е да се започва с прилагането на неинвазивни методи, преди да се пристъпи към инвазивните, и да се търси съчетание на структурните (анатомичните) с функционалните методи. Грешките при диференциалната диагноза и лечението се получават именно при едностранчив подход, когато само с един скенер или с един магнитен резонанс се поставя диагноза и се пристъпва към радикално лечение.

Към неинвазивните методи на изследване спадат: термография, ултрасонография (ултразвук), ЕКГ, ЕЕГ, ЕМГ, капиляроскопия, дерматоскопия и др. Към тази група може да се отнасе и ядрено-магнитният резонанс, когато се прави без венозен контраст. А като пример за най-разпространено функционално изследване не трябва да се забравят кръвните тестове – от най-обикновените до най-модерните, които от година на година стават все по-прецизни и обхватни. Те обаче са ограничени от невъзможността да се пунктират прекалено често човешките вени и да се взимат прекалено често порции кръв за изследване. В тази връзка ясно се очертава едно от основните предимства на термографията – че тя е едновременно както функционален, така и неинвазивен метод. А функционалните знаци от нашето тяло са именно онази „система за ранно предупреждение“, която дава възможност за прогнозиране и предпазване от редица заболявания, особено когато се касае за здравето на женските гърди.

Още от блога
Болките в гърба са сред най-честите оплаквания
Защо термографското заснемане на цялото тяло е за предпочитане
Отново изнесен термографски кабинет в Бургас
НОВА НАДЕЖДА В БОРБАТА С РАКА
Imflamm-Aging: връзката между възпаление и възраст
Полезни храни за контрол на хроничното възпаление
Термовизията ще се предлага в икономическа зона „Тракия“
Какво е хронично възпаление и защо трябва да ни интересува?
Гермомед стана член на IAMT
Изнесен термографски кабинет в Бургас
Термографията е метод за оценка на здравните рискове
Изнесен кабинет за Стара Загора
Къде и как да се изследваме
Отново изнесен кабинет в Казанлък за термографски прегледи
Изнесен кабинет за термографско изследване в Казанлък
Профилактиката с термография е по-достъпна с нови цени
Между рентгеновите и инфрачервените лъчи
Случайно или не, термографията може да промени живота ви
Недобрата устна хигиена може да увеличи риска от рак на гърдата до три пъти
Знаете ли, че
Лятото сте в България? Направете профилактичния си медицински преглед с термография
Позитивни мисли за здравето
Проверете здравето на вашите гърди
От коя температура да се притесняваме
Запази час