Imflamm-Aging: връзката между възпаление и възраст

13.01.2022

Термографията е един от малкото методи, чрез който може да се определи биологичната, а не хронологичната възраст. Защото човек е на толкова години, на колкото е имуннната му система. А тя е пряко зависима (преди всичко) от инфекциозните процеси, протичащи в нашето тяло. Този триъгълник (инфекции – имунитет – стареене) се наблюдава и изследва отдавна – още от древността.

Новата медицинска обстановка в света през последните 2 години налага преразглеждане на възгледите ни за възпалението – и то основно в първите му стадии, когато проявлението му е дискретно и почти незабелижимо. След като зачестиха публикациите, че хроничните възпалителни процеси в долната част на лицевия череп имат пряка връзка с карцинома на млечната жлеза, в момента се разкриват подобни взаимовръзки и при други анатомични органи и системи.

Термографията е един от малкото методи, способни за цялостно изследване и наблюдение на процесите в човешкото тяло. Основно предимство – тя е безвредна и мобилна. За разлика от другите неинвазивни диагностики, с които разполага медицината (ЕКГ, ЕЕГ, ЕМГ, капиляроскопия, офталмоскопия и др.), термографията дава възможност за едномоментно заснемане на цялото тяло. Както и при други изследвания, така и тук основен момент е проследяване във времето чрез периодично заснемане през няколко месеца или година – в зависимост от конкретния случай. При това не трябва да се забравя, че процесите са сложни и двупосочни – възпалението може да доведе до метаплазия (предракови и ракови състяния), както и ракът предизвиква възпаления и имунни сривове.

Още от блога
ДИНАМИЧНА СЪДОВА ТЕРМОГРАФИЯ (Dynamic angiothermography)
СПАСИТЕЛИ НА ДЕТСТВОТО
ЛЕКАРСТВА И АНАНАС
БЯГАНЕ СРЕЩУ СТАРОСТТА
Inflamm-Aging: връзката вежду възпаление и възраст
Изнесен кабинет в Пловдив последната седмица на юни
ОСЕМ ГРЕШКИ ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ВИТАМИН "Д"
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 2
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 1
Скрининг за рак на гърдата в Пловдив
Бърз и надежден скрининг за рак на гърдата
НАПРЕДЪК В БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА
С молитва за Роман
Термография - интервю с проф. Иво Петров
ТЕРМОГРАФИЯ НА КОНЕ В ПРАКТИКАТА
ДОСТОВЕРНОСТ НА ИНФРАЧЕРВЕНАТА ТЕРМОГРАФИЯ ПРИ ТЕНДИНОПАТИИ
Проф. Петров за мястото на термографията при съдовите заболявания
ПРИЦЕЛНА ФИТО И НУТРИТЕРАПИЯ ПРОТИВ РАКА
Болките в гърба са сред най-честите оплаквания
Защо термографското заснемане на цялото тяло е за предпочитане
Отново изнесен термографски кабинет в Бургас
НОВА НАДЕЖДА В БОРБАТА С РАКА
Полезни храни за контрол на хроничното възпаление
Запази час