Къде и как да се изследваме

22.04.2020

В този текст няма да обсъждам коронавируса или поне не директно. По-скоро бих искал да обърна внимание на някои неизбежни промени в поведението както на пациентите, така и на лекарите по време на епидемия. При лекарите най-често се забелязва т.н. „грешка на фиксацията” – т.е. концентриране на мерки и внимание към определна болест, в случая Covid-19, и неглежиране на пациентите с други хронични и неотложни състояния. В същото време при хората, затворени по домовете си, се появява страх от заразяване, в резултат на което посещаемостта на болниците рязко спада. Това е разбираемо. Много клиницисти обаче предупреждават, че „отлагането” на лечението в повечето случаи не води до прогноза за по-добро протичане, а дори напротив.

Ситуацията започва бавно да се променя. Подготвя се поетапно отваряне на здравната система в страната за планови операции, манипулации и диагтостика. Ето защо всички би следвало да коригираме поведението си спрямо „новото нормално“.

Така че трябва да сме наясно какво да правим, ако заболеем или се влоши състоянието ни при наличие на хронично заболяване. Преди всичко е редно все пак да се опитаме да направим максимално ефективна телефонна консултация, преди да тръгнем да излизаме. Моят телефон например е винаги на разположение, информация ще има и на сайта ни www.germomed.com. Но ако въпреки всичко се налага да отидете до здравно заведение, най-безопасно е да го направите с личен автомобил – ваш или на някой съсед или близък. Градският транспорт и линейките представляват много по-висок риск. И тъй като на няколко пъти ме питат, ще трябва да поясня – не, не можете да изберете лекар или здравно заведение, които да ви гарантират, че през тях не е минал нито един заразен от коронавирус. На този етап това е невъзможно. Затова вземате всички мерки и се държите така, сякаш всеки, с когото се срещате, е заразен с въпросния вирус и – още по-важно – сякаш самият вие сте заразен.

По-нататък следва да се съобразим с някои ограничения и рискове, породени от извънредната ситуация. Става въпрос преди всичко за промяна в алгоритъма на някои изследвания. Ако лабораторията е претоварена, може да се наложи кръвните проби да се направят на друго място, или пък да се отложи скенерът на белия дроб, защото специалистът от образната диагностика е под карантина, например. Такива случаи ще стават все по-чести. Трябва да се преосмислят инвазивността и ползата от всяко изследване. Обикновената графия на белия дроб, като заместител на дигиталната томография, може да ви спаси живота, независимо, че в нормална обстановка почти не се прави. Безобидните преди посещения при офталмолог, оториноларинголог и стоматолог носят повишен риск заради неизбежната близост между лекар и пациент. И да не забравяме ехографията, която е много по-достъпна и евтина и може да помогне в много отношения.

В тази връзка се задава нова слава и за термографията. Да, именно термографията се оказва най-безконтактна и неинвазивна, много лесна за спазване на всякакви санитарни изисквания и освен това предоставя възможности за съчетаване с други методи. Термографията подпомага оценката на здравните рискове и може да бъде използвана като „система за ранно предупреждение“, която дава възможност за прогнозиране и предпазване от редица заболявания, включително сърдечно-съдови, диабет, здраве на женските гърди и други.

В случай, че имате нужда от помощ не се колебайте да се свържете с мен.

Д-р Васил Маргаритов

„Гермомед” ООД

0888-272-888

Още от блога
ДИНАМИЧНА СЪДОВА ТЕРМОГРАФИЯ (Dynamic angiothermography)
СПАСИТЕЛИ НА ДЕТСТВОТО
ЛЕКАРСТВА И АНАНАС
БЯГАНЕ СРЕЩУ СТАРОСТТА
Inflamm-Aging: връзката вежду възпаление и възраст
Изнесен кабинет в Пловдив последната седмица на юни
ОСЕМ ГРЕШКИ ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ВИТАМИН "Д"
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 2
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 1
Скрининг за рак на гърдата в Пловдив
Бърз и надежден скрининг за рак на гърдата
НАПРЕДЪК В БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА
С молитва за Роман
Термография - интервю с проф. Иво Петров
ТЕРМОГРАФИЯ НА КОНЕ В ПРАКТИКАТА
ДОСТОВЕРНОСТ НА ИНФРАЧЕРВЕНАТА ТЕРМОГРАФИЯ ПРИ ТЕНДИНОПАТИИ
Проф. Петров за мястото на термографията при съдовите заболявания
ПРИЦЕЛНА ФИТО И НУТРИТЕРАПИЯ ПРОТИВ РАКА
Болките в гърба са сред най-честите оплаквания
Защо термографското заснемане на цялото тяло е за предпочитане
Отново изнесен термографски кабинет в Бургас
НОВА НАДЕЖДА В БОРБАТА С РАКА
Imflamm-Aging: връзката между възпаление и възраст
Полезни храни за контрол на хроничното възпаление
Запази час