Недобрата устна хигиена може да увеличи риска от рак на гърдата до три пъти

14.10.2019

Буквално казано, всичко започва с това какво слагаме в устата си и как се грижим за нейното здраве. Ново изследване (2017 г.), публикувано в сп. „Общност по стоматология и устна епидемиология“ (Community Dentistry and Oral Epidemiology Journal) показва, че жени, които страдат от пародонтоза (сериозно възпаление на венците) са два до три пъти по-предразположени да заболеят от рак на гърдата.

Изследователите вярват, че изнесените от тях резултати подкрепят теорията, според която ракът на гърдата може да се отключи от хронично възпаление и инфекция. Възпалението на венците е именно такова. То се причинява от непремахната зъбна плака. Това е много тънък слой от бактерии по повърхността на зъба. Ако не се отстранят чрез правилно измиване на зъбите, те загниват и водят до възпаление на венеца. Първоначално пациентът не усеща нищо, но постепенно възпалението се превръща в хронично и от устата, чрез венците, навлиза в кръвоносната и лимфната системи. А посредством тях възпалението се разпространява в други части на тялото, включително и в тъканта на гърдите. Тук е редно да отбележим, че подобно „пренасяне“ на инфекция към млечните жлези може да се случи при възпаление не само на венци, а още от зъбни корени, сливици, слюнчени жлези, синуси и пр.

Как може да помогне термографията?

Чрез безконтактната термография може да се установи наличие на възпаление още когато няма болка и симптомите са невидими. Термографията улавя температурните разлики, с които  се характеризира възпалението в различните му стадии. Ето защо профилактичният преглед за здравето на вашите гърди трябва задължително да включва и областта на устата, шията и щитовидната жлеза.

Запишете се за изследване „Женско здраве“, което ще ви помогне да защитите здравето не само на вашите гърди, но и на зъбите и щитовидната ви жлеза.

Още от блога
ДИНАМИЧНА СЪДОВА ТЕРМОГРАФИЯ (Dynamic angiothermography)
СПАСИТЕЛИ НА ДЕТСТВОТО
ЛЕКАРСТВА И АНАНАС
БЯГАНЕ СРЕЩУ СТАРОСТТА
Inflamm-Aging: връзката вежду възпаление и възраст
Изнесен кабинет в Пловдив последната седмица на юни
ОСЕМ ГРЕШКИ ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ВИТАМИН "Д"
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 2
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 1
Скрининг за рак на гърдата в Пловдив
Бърз и надежден скрининг за рак на гърдата
НАПРЕДЪК В БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА
Термография - интервю с проф. Иво Петров
С молитва за Роман
ТЕРМОГРАФИЯ НА КОНЕ В ПРАКТИКАТА
ДОСТОВЕРНОСТ НА ИНФРАЧЕРВЕНАТА ТЕРМОГРАФИЯ ПРИ ТЕНДИНОПАТИИ
Проф. Петров за мястото на термографията при съдовите заболявания
ПРИЦЕЛНА ФИТО И НУТРИТЕРАПИЯ ПРОТИВ РАКА
Болките в гърба са сред най-честите оплаквания
Защо термографското заснемане на цялото тяло е за предпочитане
Отново изнесен термографски кабинет в Бургас
НОВА НАДЕЖДА В БОРБАТА С РАКА
Imflamm-Aging: връзката между възпаление и възраст
Полезни храни за контрол на хроничното възпаление
Запази час