Недобрата устна хигиена може да увеличи риска от рак на гърдата до три пъти

14.10.2019

Буквално казано, всичко започва с това какво слагаме в устата си и как се грижим за нейното здраве. Ново изследване (2017 г.), публикувано в сп. „Общност по стоматология и устна епидемиология“ (Community Dentistry and Oral Epidemiology Journal) показва, че жени, които страдат от пародонтоза (сериозно възпаление на венците) са два до три пъти по-предразположени да заболеят от рак на гърдата.

Изследователите вярват, че изнесените от тях резултати подкрепят теорията, според която ракът на гърдата може да се отключи от хронично възпаление и инфекция. Възпалението на венците е именно такова. То се причинява от непремахната зъбна плака. Това е много тънък слой от бактерии по повърхността на зъба. Ако не се отстранят чрез правилно измиване на зъбите, те загниват и водят до възпаление на венеца. Първоначално пациентът не усеща нищо, но постепенно възпалението се превръща в хронично и от устата, чрез венците, навлиза в кръвоносната и лимфната системи. А посредством тях възпалението се разпространява в други части на тялото, включително и в тъканта на гърдите. Тук е редно да отбележим, че подобно „пренасяне“ на инфекция към млечните жлези може да се случи при възпаление не само на венци, а още от зъбни корени, сливици, слюнчени жлези, синуси и пр.

Как може да помогне термографията?

Чрез безконтактната термография може да се установи наличие на възпаление още когато няма болка и симптомите са невидими. Термографията улавя температурните разлики, с които  се характеризира възпалението в различните му стадии. Ето защо профилактичният преглед за здравето на вашите гърди трябва задължително да включва и областта на устата, шията и щитовидната жлеза.

Запишете се за изследване „Женско здраве“, което ще ви помогне да защитите здравето не само на вашите гърди, но и на зъбите и щитовидната ви жлеза.

Още от блога
Гермомед стана член на IAMT
Изнесен термографски кабинет в Бургас
Термографията е метод за оценка на здравните рискове
Изнесен кабинет за Стара Загора
Къде и как да се изследваме
Отново изнесен кабинет в Казанлък за термографски прегледи
Изнесен кабинет за термографско изследване в Казанлък
Профилактиката с термография е по-достъпна с нови цени
Между рентгеновите и инфрачервените лъчи
Случайно или не, термографията може да промени живота ви
Знаете ли, че
Лятото сте в България? Направете профилактичния си медицински преглед с термография
Позитивни мисли за здравето
Проверете здравето на вашите гърди
От коя температура да се притесняваме
Лимфата – непознатият герой
Никога не е късно да започнеш да правиш нови неща
История и бъдеще на термографията
Мъже, помогнете ни да бъдем здрави!
Мамография или термография? Какво не се казва?
Термовизия по Американски патент. За пръв път в България от януари 2019 г.
Запази час