ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 2

02.05.2023

          Как протича самото изследване? В най-общия случай въздухът в помещението се контролира (климатик) да е между 20 и 25 (най-добре 22 градуса по Целзий). Пациентът/клиентът се съблича гол до кръста, дългите коси се прихващат с ластик или шнола нагоре към тила (вратът трябва да е оголен). Сяда се на въртящ стол, лактите се позиционират далече от гръдния кош (ръцете на хълбоците или на тила) и се започва много важна част от изследването – охлаждането. На около 2 метра от пациента/клиента се включва вентилатор, който в продължение на 8 до 10 минути охлажда кожата на гърдите, ребрата, подмишниците и шията. След това се пристъпва към самото термографско заснемане – правят се най-малко 5 снимки в различни позиции. Правят се и допълнителни снимки, ако отделният случай налага това или ако трябва да се проследят други здравни рискове – артрит, травми, разширени вени, диабетно стъпало и т.н.

          Именно охлаждането с вентилатор се явява изненада за онези над 1,500 души, които са правили термография по американския метод при нас преди пандемията, и за онези, които още не са попаднали на информация за новия подход. По другия, предишния, да го наречем, стандарт, охлаждането ставаше само с климатик, без вентилатор. Той още се прилага и ние го използваме при зони, които не са млечни жлези, не са над- и подключечни и аксиларни лимфни възли или гръдни импланти. Отново във връзка с новаторското охлаждане – някои жени съобщават, че за въпросните 8-10 минути вентилация им става леко хладно, но именно това е целта на новия метод – кожата да настръхне, порите да се свият и топлотделянето рязко да намалее. Изкуственият интелект е програмиран да разчита именно оттук-нататък, след т.н. рефлекторна кутанна вазоконстрикция – това е медицинският термин за „настръхването“.

          Хубаво е освен това жените да идват за изследване без чорапогащници, защото най-често след термографията (според техническите възможности на помещението) се прави и дензитометрия – определяне на костната плътност на пета с цел превенция на евентуална остеопения или остеопороза. И това изследване, както и термографсото, е неинвазивно, безболезнено и без облъчване.

          Резултатът от изкуствения интелект пристига за минути, докато пациентът е още в кабинета. Това е доклад на английски, който се верифицира от лекар, за да се отчетат местните особености – качество на въздуха, състав на питейната вода, нокси от промишлена химия и др. подобни – това е така наречената Environmental Medicine – не знам как се превежда на български.

          В заключение – в България вече работи нов надежден метод за оценка на индивидуалните медицински рискове при пълнолетни индивиди. В тази връзка нека помним, че е по-добре да изпреварим рака, отколкото да го борим, когато вече удобно се е настанил в тялото ни. Което значи да се изследваме навреме.

Д-р Васил Маргаритов

 

 

 

Още от блога
ДИНАМИЧНА СЪДОВА ТЕРМОГРАФИЯ (Dynamic angiothermography)
СПАСИТЕЛИ НА ДЕТСТВОТО
ЛЕКАРСТВА И АНАНАС
БЯГАНЕ СРЕЩУ СТАРОСТТА
Inflamm-Aging: връзката вежду възпаление и възраст
Изнесен кабинет в Пловдив последната седмица на юни
ОСЕМ ГРЕШКИ ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ВИТАМИН "Д"
ОПИСАНИЕ НА НОВИЯ МЕТОД - 1
Скрининг за рак на гърдата в Пловдив
Бърз и надежден скрининг за рак на гърдата
НАПРЕДЪК В БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА
С молитва за Роман
Термография - интервю с проф. Иво Петров
ТЕРМОГРАФИЯ НА КОНЕ В ПРАКТИКАТА
ДОСТОВЕРНОСТ НА ИНФРАЧЕРВЕНАТА ТЕРМОГРАФИЯ ПРИ ТЕНДИНОПАТИИ
Проф. Петров за мястото на термографията при съдовите заболявания
ПРИЦЕЛНА ФИТО И НУТРИТЕРАПИЯ ПРОТИВ РАКА
Болките в гърба са сред най-честите оплаквания
Защо термографското заснемане на цялото тяло е за предпочитане
Отново изнесен термографски кабинет в Бургас
НОВА НАДЕЖДА В БОРБАТА С РАКА
Imflamm-Aging: връзката между възпаление и възраст
Полезни храни за контрол на хроничното възпаление
Запази час